Мръсникът“  от Александър Бушков (изд. Персей“) е новият роман на

...
Мръсникът“  от Александър Бушков (изд. Персей“) е новият роман на
Коментари Харесай

„Мръсникът“ - Когато и добрите хора се превръщат в чудовища

„ Мръсникът “  от Александър Бушков (изд. „ Персей “) е новият разказ на един от най-четените съветски писатели през днешния ден, продал близо 60 млн. екземпляра от книгите си единствено в родината си. Той е един и от най-популярните модерни съветски писатели в България с помощта на поредиците си „ Пираня “ и „ Платина “, книги от които бяха филмирани за огромния и дребния екран.

Макар да го съпоставят с Том Кланси, Робърт Лъдлъм и Лий Чайлд, Александър Бушков самичък се смята за възпитаник на българския публицист Богомил Райнов, а в един от романите си назова един от героите си Емил Боев, по името на фамозния персонаж на Райнов. Но Бушков не копира нито него, нито американските си събратя по перо. Макар и да избира да живее в усамотение в Сибир и да написа там книгите си, Александър Бушков нееднократно е взел участие в акции на съветския спецназ.
 Българка е героиня на бестселър в Северна Македония – „ Вилино “ Българка е героиня на бестселър в Северна Македония – „ Вилино “
Два пъти Винка Саздова е обявявана за най-четения създател в страната си Днес македонската писателка Винка Саздова идва в България за...

Оригинален е и героят в новия му независим разказ „ Мръсникът “ – отчаян мъж, който е бил в редиците на демократичната интелигенция и е приветствал рухването на комунизма в Русия, само че в последна сметка не е намерил мястото си в новия живот и е заставен да се помири с ролята на брачен партньор, изискан финансово от сполучливата си брачна половинка.

Деветдесетте години на предишния век – буреносен интервал на промени, през който доста ориси биват преобърнати и разрушени. Бившият инженер Родион Раскатников се е борил за демокрацията и новите порядки в страната, само че в последна сметка животът му потегля по стръмно надолнище. Той едвам свързва двата края с припечеленото като таксиджия, а парите у дома действително печели жена му.

Виждайки се заобиколен от нарушители, които с отчайваща лекост натрупат несметни благосъстояния, Родион от ден на ден стартира да презира самия себе си. Веднъж в таксито му влиза пийнал паралия и изпуска револвера си в колата. Това оръжие прекатурва живота на Раскатников и му оказва помощ да придобие по-голяма убеденост и самочувствие.

Тогава някогашният инженер взема решение, че е извънредно време и той да се включи в редиците на преуспелите престъпни детайли, като първо става обирджия, а по-късно и палач.
 Том Егеланд пита в Огледалото на злото: Вълнуваме ли се от непознатото злощастие, или го експлоатираме? Том Егеланд пита в " Огледалото на злото ": Вълнуваме ли се от непознатото злощастие, или го експлоатираме?
Популярният публицист още веднъж предлага доста повече от това, което чакаме. Дали във всеки от нас не се крие страшилище? На какво сме спос...

Но не всичко се развива по проект и не след дълго полицията стартира да го проверява. Начело на следствието е майор Даша Шевчук.

И наказването за осъществените закононарушения не закъснява. Родион е на път да изгуби всичко, на което толкоз е държал – жена си, щерка си, а може би даже и личния си живот.

Не са инцидентни и препратките към класиката на Достоевски „ Престъпление и наказване “.

„ Мръсникът “ е съвършеното лятно четиво, което те кара бързо да прелистваш страниците, повлечен от напрегнатия сюжет, без значение от огромния размер на романа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР